"O Γιάννης παλεύει.. ο Γιάννης παλεύει ενάντια σε μια ανεύθυνη κοινωνία"

Σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες η συναυλία για τον Βεροιώτη αθλητή Γιάννη Αβραμίδη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των εξόδων της νοσηλείας του, με απώτερο σκοπό ο Γιάννης να μπορέσει και πάλι να ενταχθεί στην κοινωνία. Ο εξωτερικός χώρος του γηπέδου "Αρης Γεωργιάδης" γέμισε, ήταν όλοι εκεί, συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές, συναθλητές και πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι Βεροιώτες που με την παρουσία τους έδειξαν τη στήριξή τους.

Τον λόγο στην έναρξη της εκδήλωσης πήρε ο γνωστός γιατρός -  Κώστας Ρίζος, μέλος του μουσικού συγκροτήματος “Μπούσουλας” τονίζοντας : "σημερινή συναυλία είναι η μισή.. η υπόλοιπη μισή θα παρουσιαστεί μόλις ο Γιάννης θα μπορεί και πάλι να είναι ανάμεσα μας..

Συγκλονιστικός ήταν ο χαιρετισμός - ευχαριστήριο της πρώτης ξαδέρφης του Γιάννη Αβραμίδη , Παρασκευής Μεϊμαρίδου η οποία εκπροσωπώντας την οικογένειά της είπε : "Είμαι ξαδέρφη του Γιάννη και θα ήθελα εκ μέρους όλης μου της οικογένειας να σας ευχαριστήσω που εργαστήκατε στην αποψινή συναυλία. Φυσικά αυτή η συναυλία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το μουσικό σχήμα "Μπούσουλας" τα μέλη του οποίου έχουν στηρίξει και στο παρελθόν αφιλοκερδώς παρόμοιες δράσεις, τη Μάγδα Πένσου, το Γιώργο Γελαράκη, τη Μαρία Θεοχαρόπουλου τον Κώστα Σαββίδη καθώς και τη χορωδία "Μονόγραμμα". Την εκδήλωση αυτή ενισχύουν η ΚΕΠΑ Βέροιας ο Δήμος Βέροιας και όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στα φώτα στον ήχο και πολλοί άλλοι που δεν φαίνονται αλλά η βοήθειά τους είναι πολύτιμη. Μας συγκίνησε επίσης ως οικογένεια η μεγάλη ευαισθητοποίηση του κυρίου Αυγενάκη υπουργού πολιτισμού του αθλητισμού που είναι και θα είναι δίπλα στον Γιάννη.

Ο Γιάννης κοντεύει 17,5 χρόνων, αγαπάει το στίβο είναι ένας έφηβος με όνειρα, ταλέντο, καλοσύνη, ευγένεια. Στις 2 Μαΐου, διάβαζε βιολογία, η ώρα περνούσε και έπρεπε να φύγει για την καθιερωμένη του προπόνηση. Άφησε το διάβασμα στη μέση λέγοντας, "μαμά θα τελειώσω όταν γυρίσω" και έφυγε. Εκεί πολύ άδικα,  την ώρα της προπόνησης στο άλμα επί κοντώ έπεσε με το κεφάλι σε μία σιδερένια βάση. Η βάση αυτή ήταν ακάλυπτη και κακώς ήταν ακάλυπτη. Έτσι ξεκίνησε ο Γολγοθάς του Γιάννη και της οικογένειάς μας.

Ρωτάτε ο Γιάννης τι κάνει. Και μόνη μας απάντηση είναι ο Γιάννης παλεύει ενάντια σε ένα λειψό ιατρικό σύστημα, ενάντια σε μια ανεύθυνη κοινωνία, μα προπάντων παλεύει για μία αυτόνομη και αξιοπρεπή ζωή. Ο Γιάννης αντί να ξεκινήσει χθες στο σχολείο και να ανησυχεί για τις πανελλήνιες εξετάσεις όπως κάθε συνομήλικος του, περιμένει να χειρουργηθεί ξανά. Να ξανά μάθει να περπατάει να ξανά μάθει να τρώει να μιλάει. Σε τέτοιους τραυματισμούς είναι αναγκαία  η αποκατάσταση του ασθενή η οποία πέρα από πολύμηνη είναι και πολυέξοδη και μάλιστα δεν καλύπτεται από κανένα Ασφαλιστικό Ταμείο και σας ευχαριστώ που με τη συμβολή σας στηρίζετε αυτό το έργο.

Θα ήθελα να ανακαλούμε το περιστατικό του Γιάννη ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων και της επικινδυνότητας της νοοτροπίας "Έλα μωρέ δεν πειράζει", και τι εννοούμε μ' αυτό. Υπάρχουν πολλά επικίνδυνα σημεία σε αυλές σχολείων παιδικές χαρές όλα αυτά θα μου πεις τα βλέπεις εδώ και καιρό και δεν έχει συμβεί τίποτα. Τι πειράζει ; Υπάρχει μία κακώς ακάλυπτη σιδερένια βάση σε ένα αθλητικό κέντρο όπου προπονούνται παιδιά. Και αυτό δεν πειράζει ;;;

Mία φορά θα γίνει το κακό, το ξέρω και το ξέρεις και εσύ, αν προσέχουμε όμως μειώνει τις πιθανότητες. Eίμαι εδώ γιατί είμαι τυχερή. Είσαι εδώ γιατί είσαι τυχερός. Στο χέρι ο Γιάννης δεν είναι εδώ γιατί δεν είναι τυχερός. Η κοινωνία μας αντί να βαδίζει με γνώμονα την πρόληψη, βασίζεται στην τύχη. Ας αποτελέσει ο βαρύς και επικίνδυνος τραυματισμός του Γιάννη αφορμή να σκεφτούμε όλες εκείνες τις φορές που είπαμε "Δεν πειράζει¨", ένώ κατα βάθος πείραζε. Ας ωριμάσουμε και ας αναλάβουμε την κοινωνική ευθύνη που μας αναλογεί για να υποδεχθούν με τον Γιάννη σε μία πιο ώριμη κοινωνία και να τον αφήσουμε επιτέλους να τελειώσει το διάβασμα της βιολογίας που τον περιμένει εδώ και τέσσερις μήνες. Ο Γιάννης χρειάζεται ακόμη πολύ χρόνο, βαδίζει σ' ένα δρόμο μακρύ, δύσκολο άδικο. Και βλέποντας όλους εσάς απόψε μας κάνετε να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον δεν βαδίζει μόνος του"Στο πλευρό του “Μπούσουλα” τραγούδησαν η Μάγδα Πένσου, ο Γιώργος Γελαράκης, η Μαρία Θεοχαροπούλου και το φωνητικό σύνολο "Μονόγραμμα".

Με ρεπερτόριο των Μ.Θεοδωράκη, Δ Σαββόπουλου, Θ. Μικρούτσικου, Β. Παπακωνσταντίνου, Θ. Παπακωνσταντίνου, Αφων Κατσιμίχα, Σ. Μάλαμα, Μ. Πασχαλίδη, Γ. Χαρούλη, Γ. Κότσιρα, Κ.Μαραβέγια και άλλων το μουσικό σχήμα "Μπούσουλας" , η Μάγδα Πένσου, ο Γιώργος Γελαράκης, η Μαρία Θεοχαρόπουλου, ο Κώστας Σαββίδης και η χορωδία "Μονόγραμμα" τραγούδησαν και προσευχήθηκαν μαζί με το κοινό την γρήγορη επιστροφή του Γιάννη Αβραμίδη.

Να θυμίσουμε οτι έχει δωθεί προθεσμία ενός έτους προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις όλης της χώρας, από τα μεγάλα στάδια έως τις μπασκέτες της γειτονιάς, που εποπτεύονται από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού και από την τοπική αυτοδιοίκηση να εναρμονιστούν με τις προδιαγραφές ασφαλείας και να λάβουν νόμιμη άδεια. Το ζήτημα αφορά σχεδόν το 95% των γηπέδων της χώρας, που χρησιμοποιούνται είτε για αγωνιστικό αθλητισμό είτε για να ασκούνται οι πολίτες, αλλά και ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως το ΟΑΚΑ.

Οι δήμοι ειδικότερα έχουν στη διάθεσή τους χρηματοδότηση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος», ώστε να προβούν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου οι χώροι άθλησης να είναι απόλυτα ασφαλείς και να μην συμβούν ξανά δυσάρεστα περιστατικά όπως αυτό με τον Γιάννη Αβραμίδη αλλά και με τον έφηβο στη Χίο που βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από μπασκέτα.

Το θέμα της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Εκτός από την ασφάλεια, οι διαχειριστές των αθλητικών χώρων θα πρέπει να μεριμνήσουν και για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, τον φωτισμό, την περίφραξη κ.λπ.

Ας ελπίσουμε οτι οι αρμόδιοι να κάνουν σωστή δουλειά.....και βέβαια περιμένουμε ενημέρωση για το πριν και το μετά....

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

Share this article

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Το Sportorama.gr

Μέσα απο το Sportorama.gr έχετε πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνεστε καθημερινά με τον πιο έγκυρο, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο για όλα τα αθλητικά γεγονότα στον χώρο του Ν. Ημαθίας και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι να μπορέσει όλη η αθλητική κοινωνία να προβάλει τις εκδηλώσεις της, να περάσει τα δικά της μηνύματα, να ενημερώσει τους χρήστες που θα το επισκέπτονται καθώς και να εκφράσει τυχόν παράπονα ή προβλήματα.

Τελευταια Νεα

Τα πιο Δημοφιλη...

Social Media