Ανάστατη η κοινότητα του καράτε

Ανάστατη είναι η κοινότητα του καράτε και ο ελληνικός αθλητισμός γενικότερα, λόγω των στοιχείων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και καταδεικνύουν τεράστιες παρατυπίες στη λειτουργία ομοσπονδιών και σωματείων, που λάμβαναν επιδοτήσεις ή «λεφτά κάτω από το τραπέζι» χωρίς αιτιολόγηση της αξιοποίησής τους. Την ίδια ώρα, αθλητές, γονείς αθλητών, ακόμα και παράγοντες, απευθύνουν έκκληση προς την Πολιτεία ώστε να ξεδιαλύνει μια ντροπιαστική για το άθλημα κατάσταση.

Οι καταγγελίες επεκτείνονται και σε ζητήματα διαφάνειας και αξιοπιστίας σχετικά με τα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά και την επιλογή των πρωταθλητών Οι καταγγελίες, μάλιστα, επεκτείνονται και σε ζητήματα διαφάνειας και αξιοπιστίας σχετικά με τα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά και την επιλογή των πρωταθλητών που μας εκπροσωπούν στις διεθνείς διοργανώσεις.  Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας περίπου1.000 γονέων αθλητών καράτε προς το Υπουργείο Αθλητισμού που φέρνει στη δημοσιότητα το zougla.gr.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γονείς, «πρωτοκλασάτα στελέχη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε κατά το παρελθόν παρατύπως δημιούργησαν, συμμετείχαν, διοίκησαν και διαχειρίστηκαν τις Ομοσπονδίες Κέρλινγκ και Τριάθλου», ενώ σκιαγραφώντας την εικόνα λειτουργίας του δημοφιλούς αθλήματος στη χώρα μας σημειώνουν ότι «κάθε αγώνας, κάθε πρωτάθλημα κάθε επίσημο τουρνουά έχει καταντήσει ένα καλοστημένο θέατρο οικονομικού και εισπρακτικού μόνο ενδιαφέροντος . Διακρίνονται από κακή οργάνωση, ατελείωτη και πολύωρη ταλαιπωρία αθλητών, γονιών και προπονητών και κακή διαιτησία που φυσικά επιφέρει εντάσεις μεταξύ προπονητών και διαιτητών».

Παράλληλα, επισημαίνονται αδιαφανείς διαδικασίες στην είσπραξη χρημάτων και στη διαχείρισή τους, την ίδια ώρα που η Ομοσπονδία δεν καταθέτει από το 2012 καν τους οικονομικούς απολογισμούς της, ως οφείλει!  Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια όχι μόνο στους ορισμούς των διαιτητών, αλλά και στην επιλογή των αθλητών που εκπροσωπούν τη χώρα μας στους διεθνείς αγώνες.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κύριο ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Εμείς, ως γονείς αθλητών του καράτε που βιώνουμε καθημερινά την οικονομική εκμετάλλευση, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια απέναντι στα παιδιά μας από την Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε, ζητάμε να πάρετε πρωτοβουλία επίλυσης των φλεγόντων θεμάτων που μας οδήγησαν στην πράξη αυτή.
 Πρωτοκλασάτα στελέχη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε κατά το παρελθόν παρατύπως δημιούργησαν, συμμετείχαν, διοίκησαν και διαχειρίστηκαν τις Ομοσπονδίες Κέρλινγκ και Τριάθλου.
 Είναι γνωστό ότι η Γ.Γ.Α., ύστερα από καταγγελίες γονέων, συλλόγων και αθλητικών παραγόντων, αφενός αφαίρεσε από τις δύο προαναφερόμενες Ομοσπονδίες την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, αφετέρου παρέπεμψε προς δικαστική διερεύνηση στον κ. Εισαγγελέα τη δεύτερη εξ αυτών και προχώρησε σε έλεγχο της Ομοσπονδίας καράτε που δυστυχώς διεκόπη και η ανεξέλεγκτη λειτουργία της συνεχίζεται.

 Και συγκεκριμένα.

 ● Συνεχίζει, παράτυπα, να εισπράττει χρήματα «εν τη παλάμη» και όχι μέσω του τηρούμενου τραπεζικού λογαριασμού της. Κάθε αγώνας, κάθε πρωτάθλημα κάθε επίσημο τουρνουά έχει καταντήσει ένα καλοστημένο θέατρο οικονομικού και εισπρακτικού μόνο ενδιαφέροντος. Διακρίνονται από κακή οργάνωση, ατελείωτη και πολύωρη ταλαιπωρία αθλητών, γονιών και προπονητών και κακή διαιτησία που φυσικά επιφέρει εντάσεις μεταξύ προπονητών και διαιτητών.
 ● Παρά τα χιλιάδες έσοδα η διοίκηση της Ομοσπονδίας πάντα ζητά από τους αθλητές της Εθνικής Ομάδας να πληρώσουν τα έξοδα για τη συμμετοχή τους σε εθνικές αποστολές και μάλιστα σε υπερβολικά αποτρεπτικές τιμές, τις οποίες η ίδια καθορίζει.
 ● Δεν τηρεί κανόνες διαφάνειας και ισονομίας στις επίσημες αποστολές των Εθνικών ομάδων στο εξωτερικό, για το οικονομικό κόστος των αθλητών που συμμετέχουν και το οποίο βαραίνει εξ ολοκλήρου τους ίδιους τους αθλητές.
 ● Ουδείς γνωρίζει την οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας όλα αυτά τα χρόνια, αφού, όπως μας έχει ενημερώσει η ΓΓΑ, δεν έχουν κατατεθεί οι οικονομικοί απολογισμοί των προηγούμενων ετών.
 ● Διοργανώνει πανελλήνια πρωταθλήματα με τη συμμετοχή συλλόγων δίχως Ειδική Αθλητική Αναγνώριση στο άθλημα του Καράτε, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η αναγνώριση της μοριοδότησης των διακριθέντων αθλητών.
 ● Δεν παρέχει, παράτυπα, ή καθυστερεί υπερβολικά να εκδώσει νόμιμα έγγραφα που ζητούν σύλλογοι και αθλητές (π.χ. βεβαιώσεις αθλητών για μοριοδοτήσεις, βεβαιώσεις ενεργού μέλους κ.λπ.).
 ● Δεν εκδίδει, παράτυπα, διαπιστεύσεις για τους αγώνες σε άτομα που τις δικαιούνται, σύμφωνα με τις προκηρύξεις. Σύνηθες πλέον το φαινόμενο να βλέπουμε τα ανήλικα παιδιά μας που στερούνταν τη φροντίδα των συνοδών τους, να μην ξέρουν τι να κάνουν και πολλές φορές απεγνωσμένα και κλαίγοντας να απευθύνονται στην κερκίδα για βοήθεια, αφού δεν ήταν κάποιος εκεί να τα καθοδηγήσει.
 ● Χρησιμοποιεί παράτυπα προπονητές χωρίς σύμβαση, ονομάζοντάς τους κατά το δοκούν, εθνικούς, ομοσπονδιακούς, βοηθούς κ.λπ.
 ● Συνεχίζει να αποκλείει έμπειρους διαιτητές που δεν υπακούν στις «εντολές» της, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και χειραγώγηση των αγώνων.
 ● Αποκλείει αναίτια από τις Εθνικές Ομάδες αθλητές που οι σύλλογοί τους δεν είναι «φίλα» προσκείμενοι.
 ● Τιμωρεί ποικιλοτρόπως συλλόγους που έχουν οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση στις μονίμως ειλημμένες αποφάσεις τους ή υποθέτουν ότι μπορεί να έχουν. Φυσικά, αυτές οι τιμωρίες έχουν πάντα αντίκτυπο σε αθλητές, όλων των ηλικιών.
 ● Πρόσφατα αποκλείστηκαν αυθαίρετα και χωρίς κανόνες επιλογής ή αξιολόγησης, πανελληνιονίκες από τις Εθνικές Ομάδες, σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, μόνο και μόνο επειδή «θεωρούνται» ότι ανήκουν σε συλλόγους της αντιπολίτευσης.
 ● Αν ξεδιπλώσουμε το κουβάρι όλων των αρνητικών επιπτώσεων, θα δούμε ότι οι αθλητές που ενδεχομένως θα μπορούσαν να διακριθούν χάνουν την ευκαιρία μοριοδότησης για το Πανεπιστήμιο και τις άλλες ευεργετικές διατάξεις του νόμου περί Ολυμπιονικών-Παγκόσμιων πρωταθλητών.

 Είναι απαράδεκτο και μη αποδεκτό να δέχονται εκφοβισμό (bullying) ανήλικοι αθλητές μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

 Είναι απαράδεκτο και μη αποδεκτό να δέχονται εκφοβισμό (bullying) μέλη και σύλλογοι σε γενικές συνελεύσεις και να καθυβρίζονται αθλητές που έχουν με τις διακρίσεις τους προσφέρει στο άθλημα.

 Είναι απαράδεκτο και μη αποδεκτό να μην μπορούν κατ' επιλογή σύλλογοι να έχουν βοηθούς προπονητών ή συνοδούς στους αγωνιστικούς χώρους, με αποτέλεσμα να είναι αφύλαχτοι και απροστάτευτοι οι ανήλικοι αθλητές για πολλές ώρες, αφού τα επίσημα πρωταθλήματά μας ως επί το πλείστον διαρκούν πάνω από δώδεκα ώρες!

 Είναι απαράδεκτο και μη αποδεκτό η εντεταλμένη τεχνική επιτροπή, χωρίς κανόνες, διαφάνεια και αιτιολογία να αποφασίζει αυθαίρετα για το αν και ποιοι αθλητές θα συμμετέχουν σε επίσημα Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

 Τόσα χρόνια βλέπουμε αδικίες εις βάρος των παιδιών μας και φοβόμαστε να μιλήσουμε ή να τις καταγγείλουμε, για να μην υποστούν αντίποινα, αποκλεισμούς και τιμωρίες.

 Τόσα χρόνια βλέπουμε να διώκονται όσοι αντιστέκονται και σηκώνουν ανάστημα σε αυθαίρετες και έκνομες ενέργειες και συμπεριφορές και να λένε ανοιχτά όλα όσα αφορούν την κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση της Ομοσπονδίας.

 Όλα τα παραπάνω είναι ένα απειροελάχιστο δείγμα από αυτά που ζούμε καθημερινά και έχουν επηρεάσει αρνητικά το κλίμα που επικρατεί στους συλλόγους που ανήκουν τα παιδιά μας. Εμείς, οι αγανακτισμένοι πλέον γονείς, πληρώνουμε εκατοντάδες ευρώ από το υστέρημά μας για να βιώνουν τα παιδιά μας και εμείς κατ’ επέκταση όλες αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία τους. Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην απομακρυνθούν από το άθλημα πικραμένα και απογοητευμένα, αφού βλέπουν τις αδικίες που επιτελούνται εις βάρος τους.

 Κύριε Υπουργέ

 Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για να επανέλθει και να ολοκλήρωση σύντομα το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Γ.Γ.Α. τον οικονομικό και διοικητικό έλεγχο.

 Διότι μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η νομιμότητα, η διαφάνεια και η αξιοκρατία στην ομοσπονδία μας και κατ' επέκταση στα παιδιά μας.

 Με εκτίμηση

 Ακολουθούν εννιακόσιες εξήντα πέντε (965) υπογραφές σε πενήντα τρία (53) συνημμένα φύλλα.

Διαβάστε περισσότερα στο zougla.gr http://www.zougla.gr/sports/a8limata/article/me-karate-trone-ta-lefta-tis-omospondias

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017

Share this article

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Το Sportorama.gr

Μέσα απο το Sportorama.gr έχετε πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνεστε καθημερινά με τον πιο έγκυρο, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο για όλα τα αθλητικά γεγονότα στον χώρο του Ν. Ημαθίας και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι να μπορέσει όλη η αθλητική κοινωνία να προβάλει τις εκδηλώσεις της, να περάσει τα δικά της μηνύματα, να ενημερώσει τους χρήστες που θα το επισκέπτονται καθώς και να εκφράσει τυχόν παράπονα ή προβλήματα.

Τελευταια Νεα

Τα πιο Δημοφιλη...

Social Media