Πέμπτη, 21 Μαϊος 2009 20:00

Οδοιπορικό στα ορεινά της Δράμας

Στην περιήγηση που θα σας περιγράψω θα αλλάξουμε γεωγραφικό διαμέρισμα και θα μεταφερθούμε σε μια όμορφη γωνιά της Ελλάδας που δειλά ξεπροβάλει σαν ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Θα μεταφερθούμε στην ορεινή ζώνη του νομού Δράμας όπου θα συναντήσουμε μια παρθένα Φύση ανέγγιχτη ακόμα από την λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει κι εδώ να κινείται ο τουρισμός όμως ευτυχώς ακόμα απέχει από το να θεωρείται κλασσικός προορισμός.

Γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία
Νομός : Δράμας
Διάρκεια πεζοπορίας : 20 λεπτά
Τύπος διαδρομής : Πεζοπορία
Βαθμός δυσκολίας : Bατή
Ομορφιά : Εξαιρετική

Θέση στην Ελλάδα :

Χάρτης

Συντεταγμένες : Ν 41.38532
Ε 24.62027
Google Earth :

Χάρτης

Video wmv Δείτε το Video 

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψει κανείς την ομορφιά του τόπου. Απέραντα δάση με ερυθρελάτες, σημμύδες, μαυρόπευκα καλύπτουν τα υπέροχα βουνά, γεμάτα μονοπάτια που σε προκαλούν να τα πεζοπορήσεις ή να τα ποδηλατήσεις. Τα μεγαλύτερα δασικά εργοτάξια της χώρας βρίσκονται εδώ (Ελατιάς, Λεπίδα, Στάμνας, Φρακτού).

Tο μοναδικό Παρθένο Δάσος της Ευρώπης με τα πιο σπάνια φυτά βρίσκεται εδώ και σε καλεί με σεβασμό και ιερή προσοχή να το εξερευνήσεις. Σπάνια είδη της πανίδας που αλλού έχουν εξαφανιστεί εδώ ακόμα συντηρούνται και εξασφαλίζουν την πολύτιμη οικολογική ισορροπία.

Απέραντα λιβάδια με σπάνια αγριολούλουδα δημιουργούν μια ονειρική εικόνα και τέλος νερά, άφθονα νερά που ρέουν από παντού με απίστευτους καταρράκτες, άπειρες πηγές. Ακόμα και σήμερα παρότι  ο υδρολογικός πλούτος της περιοχής  μικραίνει ο νομός Δράμας δικαιώνει την προέλευση του ονόματός του (Ύδραμα)

Η Άνοιξη γιορτάζει εδώ, σε τούτα εδώ τα μέρη και κατά την διάρκειά της σας προσκαλεί να την γιορτάσετε μαζί. Το Φθινόπωρο, η Φύση ο μεγαλύτερος ζωγράφος του κόσμου, σας καλεί εδώ να δείτε με πόση μαεστρία σμιλεύει τα χρώματα του πιο σπάνιου ζωγραφικού πίνακα.

Όποιος δεν έχει επισκεφθεί αυτά τα μέρη τον Απρίλη και τον Οκτώβρη δεν γνώρισε την ομορφιά και το θαύμα της Δημιουργίας Βέβαια και σε αυτά τα μέρη η άγρια και άγαρμπη επέμβαση του ανθρώπου είναι πρόδηλη από τα τεράστια φράγματα που υψώθηκαν και έπνιξαν τον Νέστο στα ίδια του τα νερά. Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες έχουμε το ‘προνόμιο’ να καταστρέφουμε αυτό που ο Θεός μας χάρισε απλόχερα. Να δούμε πότε επιτέλους θα αντιληφθούμε ότι τέτοιας κλίμακας έργα όχι μόνο δεν είναι οικολογικά αλλά μεσοπρόθεσμα αποδεικνύονται και τελείως αντιαναπτυξιακά.

Αλλά ας πάρουμε από την αρχή την διαδρομή μας. Από όπου κι αν ξεκινάμε σίγουρα η Δράμα είναι ο πρώτος μας προορισμός. Πριν συνεχίσουμε παρακάτω έχει αξία να επισκεφθούμε το σπήλαιο της Αλιστράτης στο 25ο χλμ της οδού Δράμας – Σερρών και το σπήλαιο του Μααρά  κοντά στην Προσοτσάνη. Και τα δύο σπήλαια είναι εκπληκτικά και αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο για να τα επισκεφθεί. Επίσης αν σταματήσετε στην Δράμα για καφέ αξίζει να περπατήσετε στον Δημοτικό κήπο.

Αφού διανύσετε τα πρώτα 3-4 χιλιόμετρα της οδού Δράμας – Καβάλας θα δείτε πινακίδα που θα σας στέλνει προς Νικηφόρο – Παρανέστι-Ξάνθη. Ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση και μετά από 30 χλμ φθάνετε στο Παρανέστι, μια όμορφη μικρή κωμόπολη δίπλα ακριβώς στον Νέστο ποταμό . Σας συνιστώ να την χρησιμοποιήσετε σαν βάση των εξορμήσεών σας γιατί έχει εξαιρετικά καταλύματα , πολύ καλές ταβέρνες, ησυχία, Φύση, κοντινές αποστάσεις για τις εξορμήσεις σας και φιλόξενους ανθρώπους και ένα υπέροχο μουσείο Φυσικής Ιστορίας μικρό μεν αλλά εξαιρετικό που οπωσδήποτε πρέπει να το δείτε.

Καταράκτης Αγ. ΒαρβαραςΗ πρώτη διαδρομή που σας προτείνω ξεκινάει από το Παρανέστι  με Βόρεια κατεύθυνση και προς τα χωριά Άνω Θόλος, Πρασινάδα, Διπόταμα. Ο δρόμος είναι ασφάλτινος ως τα Διπόταμα. Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό μια πινακίδα μας προτρέπει να επισκεφθούμε τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας. Εδώ  επιβάλλεται να κάνουμε την πρώτη μας στάση αφήνοντας το αυτοκίνητο και περπατάμε περί τα 600 μέτρα  διασχίζοντας ένα υπέροχο λιβάδι που το διαρρέει το Αρκουδόρεμα  καταλήγουμε στον εκπληκτικό καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας. Δεν θα πω τίποτα παραπάνω παρά μόνο θα δώσω μερικές φωτογραφίες , τα υπόλοιπα απλά ζήστε τα.

Σίγουρα δύσκολα θα ξεκολλήσετε από αυτό το μέρος όμως πρέπει να συνεχίσετε γιατί μόλις τώρα άρχισαν τα ωραία. Προχωράτε  λοιπόν και αφού περάσετε τα Διπόταμα η άσφαλτος σας αφήνει και ξεκινάει ο χωματόδρομος. Είναι βατός για κάθε αυτοκίνητο. Τέσσερα χιλιόμετρα μετά τα Διπόταμα θα συναντήσετε  πινακίδα που σας προτρέπει να πεζοπορήσετε προς τον καταρράκτη Λεπίδα. Είναι και το μονοπάτι για το οποίο σας δίνω αναλυτικά στοιχεία πιο πάνω. Μετά από 20 λεπτά εύκολης κατάβασης βρίσκεστε μπροστά σε ένα υπερθέαμα.

Εδώ είναι ο ορισμός των καταρρακτών. Αφού τον θαυμάσετε  ειδικά αν επιλέξετε Άνοιξη να τον επισκεφθείτε ανηφορίζετε στον χωματόδρομο εκεί όπου αφήσατε το αυτοκίνητο και οδηγείστε άλλο ένα χιλιόμετρο .  Μια νέα πινακίδα σας προτρέπει να επισκεφθείτε αφού πεζοπορήσετε για 300 μέτρα  τον καταρράκτη που σας δείχνω παρακάτω (μικρός Λεπίδας).

Συνεχίζουμε με το αυτοκίνητο και συναντάμε τις εγκαταστάσεις του Δασικού εργοταξίου του Λεπίδα και αμέσως μετά  βγαίνουμε στο μεγάλο Λιβάδι, μια ασύγκριτης ομορφιάς τοποθεσία. Μέχρι εδώ ο χωματόδρομος είναι καλός αλλά από εδώ και πέρα σίγουρα είναι πιο ασφαλές να συνεχίσετε όσοι διαθέτετε τετρακίνητα οχήματα για κάνετε ουσιαστικά έναν κύκλο που θα σας οδηγήσει και πάλι στον δρόμο που ανεβήκατε για τους καταρράκτες του Λεπίδα. Τι θα δείτε σ΄αυτόν τον κύκλο; Πρώτα απ’ όλα τον ενεργό όξινο τυρφώνα που είναι και προστατευόμενη περιοχή αλλά και τον καταρράκτη του Σκοτεινού ρέματος.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο και έχοντας απολαύσει μια Φύση μοναδική επιστρέφετε στα Διπόταμα και πίσω στο Παρανέστι γεμίζοντας με υπέροχες εικόνες την μέρα σας. Όμως η Παρανέστια γη δεν έχει μόνο αυτή την συγκίνηση να σας προσφέρει. Στην συνέχεια λοιπόν θα σας περιγράψω μια ακόμη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε αλλά θέλει οπωσδήποτε μια ολόκληρη μέρα και τετρακίνητο όχημα. Ξεκινάμε και πάλι από το Παρανέστι με την ίδια κατεύθυνση (Βόρεια) μόνο που μόλις περάσουμε την μεταλλική γέφυρα του Αρκουδορέματος ακολουθούμε την κατεύθυνση προς Θερμιά.

Αρχικά συναντάμε το φράγμα της Πλατανόβρυσης και ανηφορίζοντας παράλληλα με το γραφικότατο Διαβολόρεμα  φτάνουμε στην παραγκούπολη των Θερμιών όπου υπάρχουν θερμά λουτρά μέσα στις παράγκες . Εδώ τελειώνει η άσφαλτος. Συνεχίζουμε και σε 5 χλμ συναντάμε την διασταύρωση Ζήτα. Αν πάμε αριστερά βγαίνουμε στο περίφημο δάσος της Ελατιάς (Καρά Ντερέ). Αν πάμε δεξιά και μετά από 13 χλμ φτάνουμε στην θέση Αυχένας όπου και αφήνουμε το αυτοκίνητο μιας και είμαστε στα όρια του Δάσους του Φρακτού.

Από εδώ πεζοπορώντας και με τη βοήθεια των άκρως κατατοπιστικών πινακίδων του Δασαρχείου Δράμας μπορούμε να επισκεφθούμε τους καταρράκτες στο Τζάκη ρέμα και του Αχλαδορέματος. Το δάσος του Φρακτού είναι ένα εκπληκτικό δάσος, υγιές και γεμάτο ζωή και πραγματικά είναι μοναδική εμπειρία να το περπατήσει κάποιος. Είναι τόσο επαγγελματική η σήμανση αλλά και τόσο φυσικές οι παρεμβάσεις του Δασαρχείου που πραγματικά δεν θα προβληματιστείτε στην περιήγησή σας και θα έχετε χρήσιμη ενημέρωση σε όλα σας τα βήματα.

Αφού ζήσετε την εμπειρία του Φρακτού  θα επιστρέψετε στο σημείο Ζήτα και θα ακολουθήσετε το δρόμο για την Ελατιά. Μια άλλη Φύση ανοίγεται μπροστά σας και καθώς κατευθύνεστε προς το Δασικό χωριό της Ελατιάς, 5 χλμ πριν, μια πινακίδα σας καλεί να κάνετε μια επίσκεψη στο Στραβόρεμα. Προσέξτε έχει και μια ακόμα πινακίδα πιο πριν αλλά αυτόν τον δρόμο μην τον ακολουθήσετε. Ακολουθείστε την επόμενη πινακίδα όπου φαίνεται ότι ο δρόμος είναι εξαιρετικά στρωτός. Σε δύο χιλιόμετρα βγαίνετε στα λιβάδια του Στραβορέματος όπου όλα είναι υπέροχα εκτός από τα πολλά σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους κάποιοι επισκέπτες.

Αν θέλετε κατηφορίζετε με το αυτοκίνητο  άλλα 8 χλμ και θα βρεθείτε στον καταρράκτη του Στραβορέματος. Είτε έτσι είτε αλλοιώς πρέπει να επιστρέψετε πίσω εκεί που βρήκατε την πινακίδα για Στραβόρεμα  και να συνεχίσετε για το δασικό χωριό. Από εκεί μπορείτε να βγείτε στην Σκαλωτή, Σιδηρόνερο και να τερματίσετε στην Δράμα έχοντας διασχίσει μια μοναδική ορεινή διαδρομή που σε λίγα χρόνια θα είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Διαβάστηκε 7480 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Διαδρομές στον Κόζιακα

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Το Sportorama.gr

Μέσα απο το Sportorama.gr έχετε πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνεστε καθημερινά με τον πιο έγκυρο, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο για όλα τα αθλητικά γεγονότα στον χώρο του Ν. Ημαθίας και όχι μόνο. Σκοπός μας είναι να μπορέσει όλη η αθλητική κοινωνία να προβάλει τις εκδηλώσεις της, να περάσει τα δικά της μηνύματα, να ενημερώσει τους χρήστες που θα το επισκέπτονται καθώς και να εκφράσει τυχόν παράπονα ή προβλήματα.

Τελευταια Νεα

Τα πιο Δημοφιλη...

Social Media